Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Měření teploty-laboratorní práce z fyziky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Téma- měření tělesné teploty během dne
Pomůcky- teploměr

Teorie- Tělesná teplota a její změny jsou u člověka jen málo závislé na teplotě a okolí. Rozmezí teplot těla. ve kterém si lidský organismus udržuje vitální funkce,je rovněž poměrně úzké (od 34 C do 40 C).
Účinkem pyrogenních látek se termoregulační centrum v hypotalamu nastaví na vyšší teplotu.Tím začnou účinkovat mechanismy, kt. vedou ke zvýšené tvorbě a sníženému výdeji tepla. protože tělo má zpočátku nižší teplotu. Tyto mechanismy jsou : vazokonstrikce, metabolická termogeneze, chladový třes- třesavka se zimnicí. Tělesná teplota se pomalu zvyšuje a po dosažení teploty odpovídající hodnotě termoregulačního centra je termoregulace také posunuta k této hodnotě.
Po odstranění příčin nastavení termoregulačního centra na vyšší hodnotu jsou aktivovány všechny mechanismy vedoucí ke snížení těl. teploty.Dochází k velké vazodilataci a významnému pocení. Pomocí těchto mechan. teplota těla rychle klesá a je nadále regulována v norm. rozmezí.
Měření teploty je možno provádět s dostatečnou přesností v rektu nebo ústní dutině.Měření v podpažní jamce jsou nepřesná a vyžadují delší dobu.
Lékařské teploměry jsou rtuťové, stupnici mají dělenou od 35 C do 42 C po desetinách stupně.Měrná kapilára je nad rezervoárem je rtutí zaškrcena. doba výstupu sloupce rtuťi při měření teploty trvá v ústech či rektu asi 1 minutu.Při měření v podpaž. jamce, v níž není dotyk těla a teploměru tak těsný, je doba měření minimálně 10 min. . Při chladnutí se rtuť v místě zúžení přerhne, takže sloupec rtuťi v měrné kapiláře zůstane ve výši max. teploty a před dalším měřením je nutno rtuť sklepat.
Šíře termoregulace je určena dolní a horní kritickou teplotou, při kt. ještě organismus dokáže udržet tepelnou rovnováhu. Termoregulace se uskutečňuje chováním (volba vhodnéhoprostř. a činnosti, zaujetí optimální polohy těla). změnami metabolismu ( u někt. živočichů ve velkém rozsahu,např. u zimních spáčů) a fyzikálně (zvýšením izolační schopnosti nebo naopak tepelné vodivosti povrchu těla a odpařováním vody).
Překročí-li teplota vzduchu teplotu kůže. dochází k tepelné výměně: org. přijímá teplo ze vzduchu ,např. sluneční sálání ,sálání z přehřátých objektů. V našich podmínkách je však větš. tepl. vzduchu nižší a dochází k výdeji tepla z org. . Při něm se uplatňují 4 fyz. mechanismy: kondukce,konvenkce,radiace a evaporace.

Vypracování- měřili jsme teplotu od 6 – 21 hodin

/tabulka/



Závěr- Centrum pro regulaci těl. teploty je umístěno v hypotalamu .U zdaravého člověka je termoregulační centrum nastaveno na teplotu kolem 36,5 C. Těl. tepl. kolísá během 24 hodin v poměrně úzkém rozmezí v závislosti na čase.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT